Future Towers
Met de voltooiing van Future Towers biedt MVRDV Pune, de 8e grootste stad en een van de snelst groeiende steden van India, 1.068 appartementen voor de snelgroeiende bevolking. Future Towers is het eerste project dat door MVRDV in India gerealiseerd is en kan worden gezien als een verticaal dorp dat ongeveer 5.000 mensen in één gebouw weet te huisvesten.
Future Towers maakt deel uit van Amanora Park Town, een gemeenschap die in 2007 werd opgericht dankzij de wetgeving die in 2005 door de staat Maharashtra werd aangenomen om de ontwikkeling van residentiële "townships" in de buurt van zijn steden te stimuleren. Deze townships helpen om jonge professionals te huisvesten die zich aangetrokken voelen tot de stad door de auto-industrie en technologie-sectoren, maar net als veel van de snelle ontwikkelingen in heel India zijn veel van de nieuwe gebouwen aan de rand van Pune generieke, repetitieve woontorens. In slechts 11 jaar tijd is Amanora Park Town uitgegroeid tot meer dan 25.000 inwoners door zich te richten op een diverse, hoogwaardige samenstelling van torens en villa's met lage dichtheid. Maar de druk om sneller uit te breiden met meer ‘high-density’, ‘low-individualiteit’ behuizing was altijd aanwezig.
Het ontwerp van MVRDV voor de Future Towers had als doel om een alternatief voor dit patroon te bieden en tegelijkertijd nog steeds appartementen tegen de gebruikelijke lage prijs te leveren (aangezien de concurrentie voor nieuwe bewoners tussen verschillende woningbouwprojecten fel is). In plaats van een cluster van vrijstaande gebouwen, was het antwoord van MVRDV op de opdracht een unieke bergachtige structuur met pieken en dalen, waaronder 1.068 appartementen in één gebouw verenigd zijn. Ondanks zijn expressieve uiterlijk komt het ontwerp van Future Towers echter voort uit een reeks methodische beslissingen op basis van MVRDV's onderzoek naar Indiase woningen.
Een kritische afwijking van de norm was om de opdrachtgever ervan te overtuigen dat de hele ontwikkeling levendiger zou zijn met een mix van verschillende eenheden. Op deze manier zou het gebouw ervoor zorgen dat gebruikers uit het volledige spectrum van de groeiende middenklasse mêleren - inclusief jonge, mobiele professionals die nieuw zijn in de stad; oudere, gevestigde inwoners; en gezinnen zowel groot als klein, uit een reeks van inkomensniveaus. Appartementen van 45 vierkante tot 450 vierkante meter zijn met elkaar vermengd. Deze diversiteit wordt mogelijk gemaakt door de bergachtige vorm van het gebouw en de verschuivende plattegronden die het genereert.
"In Azië groeien steden zo snel, en uniforme repetitieve woontorens zijn de norm", zegt Jacob van Rijs, opdrachtgever en mede-oprichter van MVRDV. "Met ons ontwerp doen we ons best om meer afwisseling te bieden en mensen met verschillende achtergronden samen te brengen. In het oorspronkelijke masterplan waren 16 afzonderlijke torens gepland, die allemaal min of meer hetzelfde type appartementen zouden hebben. Het MVRDV-team heeft grondig onderzoek verricht naar moderne Indiase woningen en kwam met een systeem om een mix van verschillende soorten appartementen in een gebouw te creëren. Dit project zal bewoners met verschillende inkomens aantrekken, iets dat de diversiteit van Amanora Park Town ten goede zal komen. Dankzij de bereidheid van de klant om iets nieuws te proberen, is de efficiëntie die nodig is voor massale huisvesting bereikt zonder dat dit ten koste gaat van het comfort van de bewoners.
"Omdat de bouwkosten in India laag zijn en de liften relatief duur, kan de bezuiniging die gewoonlijk wordt toegepast op het ontwerp van woningen, worden omgekeerd; dus was een verminderd aantal liftkernen in combinatie met gangen in dit geval meer economisch wenselijk dan het hebben van veel torens, met elk een eigen kern en minder gangen. Als resultaat van deze berekening, heeft het ontwerp van MVRDV 9 behuizings-vleugels, variërend van 17 tot 30 verdiepingen, gerangschikt rond slechts 4 circulatiekernen.
De platen vormen een zeshoekig raster, dat brede zichten vanuit de appartementen mogelijk maakt en grote open gemeenschapelijke binnenplaatsen op de begane grond laat. De 'pieken' zorgen voor geoptimaliseerde daglicht omstandigheden en de resulterende schuine daken zorgen voor een aantal externe terrassen, zowel privé als gemeenschappelijk. In de gevel verzonken balkons op de belangrijkste zijde van de woon-compartimenten wijzen op de diversiteit van de daarachter liggende woningen, met een mengsel van normale grootte, dubbele hoogte, dubbele breedte en zelfs sommige L-vormige balkons.
Het sterke grafische uiterlijk gecreëerd door de balkons wordt geaccentueerd door grote, felgekleurde openingen die bekend staan als "scoops" die de gevel van het gebouw doorboren om verbinding te maken met de centrale gang, waardoor dwarsventilatie in alle gemeenschappelijke ruimten wordt geboden.
Deze ruimtes - die hun oorsprong vonden het voldoen aan de eisen van de brandveiligheidsvoorschriften voor lange gangen - helpen om een gevoel van 'wijkidentiteit' te geven aan verschillende delen van het gebouw, waarbij elke “scoop” wordt toegewezen aan een andere activiteit (zoals yoga of minigolf) of voor een ander type bewoner (zoals tieners of peuters).
De binnenplaatsen zijn verbonden door vier verdiepingen hoge driehoekige poorten, waardoor een wandelpad van ca. 500 meter gecreëerd wordt. Ook fungeren de binnenhoven voor verschillende activiteiten, sommige zijn bedoeld om te spelen andere voor sport, tuinen en meer. Deze indrukwekkende lijst met voorzieningen werd mogelijk gemaakt door de schaal van de ontwikkeling: met zoveel appartementen in één project, voegen luxe functies zoals een 50-meterbad slechts een fractie toe aan de totale kosten.
Hoewel de aanpak van MVRDV voor een groot deel gericht was op het herzien van Indiase woningen, erkent het ontwerp ook welke kenmerken moeten worden overgedragen van de typische woningbouw. Een eenvoudig maar effectief natuurlijk ventilatiesysteem, dat zowel de appartementen afkoelt als de lucht uit de keuken kan onttrekken, helpt om persoonlijke airconditioning mogelijk te maken voor bewoners.
Het voltooide gebouw is slechts de eerste fase van het grotere Future Towers-project in Amanora Park Town, dat uit 3 fasen en in totaal ongeveer 3500 woningen bestaat. MVRDV werkt momenteel aan de tweede fase van het project. Hoewel 'contextgevoelig', 'divers' en 'community gericht' misschien niet de eerste termen zijn die in je opkomen bij het voorstellen van een gebouw met meer dan 5000 mensen, is MVRDV's Future Towers een poging om die percepties te verbeteren. Het is een gebouw dat de behoeften van de Indiase huisvesting en de verwachtingen van de Indiase cultuur begrijpt, en de context van een gloednieuw woongebied gebruikt om opnieuw na te denken over hoe ze kunnen worden gecombineerd op een manier die beter is voor zowel bewoners als steden in het algemeen.
Oplevering | 2018 |
Projectteam | Oana Rades, Saimon Idiakez, Doris Strauch, Maria Lopez Calleja, Akshey Venkatesh, Wenhua Deng, Jose Ignacio Velasco Martin, Pepijn Bakker, Kate Van Heusen, Ignacio Zabalo, Silke Volkert, Sara Bjelke, Nuray Karakurt, and Ivo Hoppers |
Opdrachtgever | CCL Amanora Park Town |
Fotograaf | Ossip van Duivenbode |